איך לרכוש סופח לחות לבית

האם לח פה?..

כנראה שאתם לא אוהבים לחות גבוהה, אלא אם אתם חצי אדם חצי סחלב.
בין אם מדובר בעונת הקיץ החמה והלחה ובין אם מדובר בחורף רטוב אוויר לח בתוך הבית עלול להוות בעיה.
אוויר לח מעניק תחושת אי נוחות, מעודד התפתחות עובשים ויכול לגרום ללכלוך קירות והרס של צבע.
ביחידות מרתף אשר אינן אטומות היטב עלולות להיווצר חדירות מים ולגרום לרטיבות בקירות אשר גם תתפתח בעתיד לעובש ולכן- קולט לחות הוא הפתרון בשבילכם.

לשפץ, לעבור דירה או להוריד את הלחות?

הדרך הזולה ביותר והקלה יותר מפתיחת חלונות חדשים בקיר או קדיחת חור להתקנת וונטה, מפוח להחלפת האוויר היא הצבת סופח לחות בחדר.
מייבש לחות יפחית את הלחות בבית ולחסוך לכם לא מעט עלויות. השיקול הזה רלוונטי עוד יותר כאשר מדובר בדירה שכורה.

איזה סוג של קולט לחות הוא הטוב ביותר?

רוב קולטי הלחות, כולל קולטי הלחות הנמכרים באתר ובחנות שלנו, עובדים באמצעות קירור. בעזרת מאוורר פנימי הם מושכים אוויר אליהם, מסננים אותו, מקררים אותו על מנת למצות ממנו את הלחות ודוחפים אותו החוצה וחזרה אל החדר שכהוא יבש מלחות. פעולה זו מחממת במעט את האוויר בחדר (לא בצורה משמעותית כמו תנור חימום או מפזר חום.)

קולטי לחות מבוססי מדחס פועלים בצורה מיטבית כאשר הטמפרטורה בחלל גבוהה והאוויר חם ולח. ככל שהאוויר חם יותר כך פעולת הקירור שבקולט גורמת לכמות גדולה יותר של מים להיקלט במיכל האגירה וכך להפחית את הלחות בחלל. קצב הורדת הלחות נמוך יותר כאשר הטמפרטורה יורדת, למייבש הלחות קשה יותר לקרר אוויר שכבר קר על מנת למצות ממנו את הלחות.

מה לחפש כשרוכשים קולט לחות?

בקר לחות- יומידיסטט

היומידיסטט מאפשר את הגדרת הלחות היחסית הרצויה בחדר בהתאם לדגם קולט הלחות.  (לחות יחסית היא כמות אדי המים שבאוויר בטמפרטורה מסוימת)
בדגמים חדישים היא יכולה להופיע כמספר מדויק (על ידי צג דיגיטלי) ובדגמים ישנים יותר היא יכולה להיות מוגדרת בעצמה- נמוכה/בינונית/גבוהה.
המכשירים החדישים שבהם ניתן להגדיר אחוז לחות בצורה מדויקת עדיפים יותר כי הם מאפשרים לנו לבקר את הלחות בצורה טובה יותר באמצעות היומידיסטט.
הלחות היחסית האידאלית בסביבת מגורים היא בין 40% ל- 60% אולם יש שירגישו נוח יותר בסביבה יבשה מתחת ל-40%.

יעילות בטמפרטורה נמוכה

לחות עודפת באוויר יכולה להתרחש גם בטמפרטורה גבוהה וגם בטמפרטורה נמוכה. כל יצרני קולטי הלחות מפרסמים את כושר הספיחה של הקולט בתנאים מאד ספציפיים: 30° ולחות יחסית של 80%. בררו מה טווח הפעולה הנמוך של קולט הלחות שבו אתם מתעניינים, קולט לחות בטווח פעולה נמוך של 5° עד 10° יבצע מיצוי מים בצורה טובה באקלים הארץ ישראלי שהנו חם יחסית.

ניידות

גלגלים בבסיס הקולט יהיו יעילים ביותר בניוד הקולט מחדר לחדר בבית וידיות אחיזה בצידי המכשיר יהיו שימושיות עוד יותר בהרמת הקולט שמטבעו אינו קל להרמה. פיצ'ר נוסף נחמד אף שאינו הכרחי הוא תא לאחסון כבל החשמל של הקולט בזמן ההעברה.

נפח מיכל האגירה

אמנם מיכל אגירה בנפח קטן הופך את הקולט למכשיר קומפקטי וקל לנשיאה אולם אם מיכל האגירה יהיה קטן מדי תדירות ריקון המיכל תעיק על השימוש ותאלץ אתכם לרוקן את המיכל שלוש ואפילו ארבע פעמים ביום. על מיכל האגירה להיות נוח לשליפה והחזרה ובעל נפח של שני ליטרים לפחות.

ניקוז קבוע

האפשרות לחיבור ניקוז קבוע לקולט תהיה שימושית יותר כשמיקומו של הקולט קבוע ואין צורך בניוד מחדר לחדר. בנוסף חיבור צינור ניקוז מחייב נקודת ניקוז (ביוב או נקודת ניקוז ברצפה) אליה יהיה מחובר הצינור. אם ברצונכם לחבר ניקוז קבוע בררו בחנות בה אתם רוכשים את הקולט איזה צינור מתאים לחיבור קבוע.

פילטר

בכל הדגמים של קולטי הלחות ישנו פילטר לסינון אבק ולכלוך גס אותו יש לנקות אחת לכמה שבועות על מנת למנוע סתימה של פתח כניסת האוויר לסופח. ישנם דגמים המציעים גם פילטרים נוספים מעבר לפילטר האוויר כגון פילטר פחמי להפחתת ריחות ובדגמים מסוימים גם מסנן UV לקטילת חיידקים באוויר.

האם קולט לחות רועש?

רוב קולטי הלחות הביתיים מייצרים רמת רעש עד 50 דציבל. עצמת רעש כזו יכולה להפריע אם יושבים קרוב לקולט הלחות כשהוא בפעולה ומנסים לצפות בטלוויזיה, לישון או לנהל שיחה שקטה. לשם השוואה- מקרר ביתי מייצר עצמת רעש שבין 30 ל-40 דציבל.
עם עניין הרעש בקולט חשוב לכם, רצוי להגיע לחנות ולבקש שישמיעו לכם את הקולט בפעולה.

איך ישפיע קולט לחות לעומת מזגן או תנור?

בחורף ניתן להפעיל קולט לחות ותנור חימום יחד על מנת להוריד את אחוזי הלחות בחלל. כל אחד מהם ישפיע על האחר ויסייע בהורדת הלחות.
בקיץ, מזגן יכול להיות חלופה לקולט לחות בעיקר בבתים בהם המזגן פועל רוב שעות היות בעונת הקיץ החמה.