ייבוש ויישון צמחי תבלין בגידול ביתי

שלב הקציר הוא ללא ספק השלב המהנה ביותר בגידול, אחרי חודשים של טיפול השגחה והשקעה הגיע הזמן לקצור את פירות העבודה הקשה.
אבל הקציר הוא עדיין לא השלב האחרון בתהליך הגידול, ועל מנת שתתקבל תוצרת איכותית שיהיה ניתן לאחסן אותה למשך חודשים ושעדיין תשמור על טעמה יש לייבש אותה בצורה הנכונה.

שלב הייבוש והיישון חשובים מאד ליצירת גידול איכותי. במהלך שלב הייבוש והיישון ניתן לשמר, לשפר ואף לאבד ריח, ארומה, טעם וגם איכות.
תהליך הייבוש והיישון אורך זמן ודורש סבלנות אך התמורה לסבלנות היא פירות איכותיים יותר ובעלי טעם וארומה משופרים.
את הייבוש יש לבצע בקצב הנכון, ייבוש מהיר מדי יפגע בטעם ובייבוש אטי מדי עלול להתפתח בתוצרת עובש ולהוריד עמל של חודשים לטמיון.

ייבוש בתלייה
בתהליך הייבוש עלינו להוריד את אחוזי הלחות שבתפרחת מ- 75% ל- 15%, בדרך כלל ניתן להגיע לאחוזים האלו בתוך 10 עד 14 יום.
לאחר הסרת עלי המניפה מהצמח יש לתלות את הענפים במהופך בארון או באוהל ייבוש. אם מדובר בצמחים קטנים ניתן גם לתלות את הצמח בשלמותו.
בתליית ענפים יש לשמור על מרווח בין הענפים כך שלא יגעו אחד בשני ויגרמו לייבוש לא אחיד ולהיווצרות עובש.

תקופת הייבוש
זמן הייבוש יימשך כ-5 עד 10 יום אולם בשלושת הימים הראשונים על קצב הייבוש להיות גבוה יותר משאר התקופה.
לאחר שלושת הימים הראשונים יש להאט את קצב הייבוש.

טמפרטורה בתהליך הייבוש
טווח הטמפרטורה האידאלי לשלב הייבוש הוא בין 19 ל- 25 מעלות צלזיוס.
לאחר שלושת הימים הראשונים יש להוריד את הטמפרטורה לגבול התחתון.

לחות בתהליך הייבוש
טווח הלחות האידאלי נע בין 45% ל- 55%.
לאחר שלושת הימים הראשונים יש להעלות את אחוזי הלחות בחלל לגבול העליון.

אוורור ותחלופת אוויר בחלל
חשוב שתהיה תחלופת אוויר מספיקה בחלל הייבוש.
ניתן להתקין ונטה או מפוח להחלפת האוויר ולנטר את הפעלתם בהתאם לטמפרטורה והלחות בחלל.

חושך
אור יכול לפגוע באיכות התוצרת ולכן על חלל הייבוש להיות חשוך לאורך כל תהליך הייבוש.

יישון
תהליך היישון הוא המשך לשלב הייבוש, מהות תהליך היישון היא יבוש מבוקר ואטי של הצמחים.
הרעיון הוא לייבש את הצמחים באופן אטי בצורה שתהליכים ביוכימיים לפירוק סוכרים ועמילנים לתרכובות לא מזיקות יוכלו להימשך אך לא לאט מדי כדי שלא יתפתח עובש.
צמחים זקוקים לסוכרים על מנת לחיות והן מייצרים אותם מדשנים וחמרי הזנה וגם מתהליך הפוטוסינתזה, תהליך היישון מפרק חלק מכמויות הכלורופיל.
הכלורופיל נותן לעלים את צבעם הירוק וגם את הטעם עלוותי שממנו אנו רוצים להיפטר.

תהליך היישון
תקופת היישון יכולה לארוך בין שלושה לשמונה שבועות ואף יותר.
את היישון עצמו יש לבצע בצנצנת או בקופסה אטומה ולמקם אותה במקום חשוך וקריר.
את הצנצנת יש למלא בצמחים כך שיהיו יותר צמחים מאוויר אך אין לדחוס את הצמחים בכוח אל הצנצנת, אנו זקוקים לאוויר ולחות על מנת לאפשר
לחיידקים לפרק את הכלורופיל שבצמחים.
בשבועיים הראשונים בתהליך יש לפתוח את הצנצנת מדי יום וגם להוציא את הצמחים לאוורור למספר דקות ולהחזירם לצנצנת.
רצוי גם להריח את הצמחים מיד ברגע פתיחת הצנצנת על מנת לאתר עובש.
במקרה בו התגלה עובש יש לאתר לסלק את החלק הנגוע ולהוציא את הצמחים להמשך ייבוש.
בתום השבועיים הראשונים ניתן לפתוח את הצנצנת פעמיים בשבוע, לאוורר מעט ולוודא שלא מתפתח עובש.

עובש בתהליך היישון
האויב העיקרי בתהליך היישון הוא עובש שנגרם בגלל לחות גבוהה מדי והדרך לשלוט בלחות היא על ידי שליטה באוורור חדר הייבוש.
באוורור חזק מדי הצמחים יתייבשו מהר מדי ותהליך היישון לא יתבצע כראוי ולעומת זאת באוורור חלש מדי עלול להתפתח עובש.
עובש הוא שם כללי לפטריות המכסות משטחים שונים. עובש ניתן לזיהוי בצמחים בגלל צבעו הלבן וגם בגלל ריחו.
בכל מקרה בו זיהיתם עובש יש לסלק מיד את החלק הנגוע משאר הצמחים ולפעול לתיקון התנאים שאפשרו את התפתחותו.

טיפים מועילים
כשבוע עד שבועיים לפני הקציר בצעו שטיפות למצע הגידול, כך תוכלו להיפטר משאריות דשן ממצע הגידול.
הכינו עצמכם ורכשו את כל האביזרים הנדרשים לתקופת הקציר והייבוש.
הצטיידו בזוג מספריים טובות או מזמרה, קופסאות או צנצנות לאחסון וכפפות חד פעמיות.