מהו עיבוי ולמה הוא נגרם?

עיבוי, בלעז קונדנסציה זהו תהליך שבו אדי מים הופכים ממצב צבירה גז למצב צבירה נוזל. העיבוי נוצר בדרך כלל כשאדי המים מתקררים.
הכי קל להסביר עיבוי הוא בדוגמה הבאה: קחו בקבוק עם שתיה קרה והציבו אותו באוויר הפתוח ביום חם, לאחר מספר דקות יתחילו להופיע סימני מים על הבקבוק כאילו הוא “מזיע”.

הטיפות האלו שמצטברות על הבקבוק הן למעשה לחות שהייתה באוויר, המגע של אוויר לח בבקבוק הקר הופך את אדי הלחות לנוזל.
כאשר נוצר עיבוי בבית מגורים הוא נגרם בגלל שאוויר חם ולח בא במגע עם משטחים קרים- בדרך כלל בחלונות זכוכית ובקירות חיצוניים.
בקירות פנימיים בבית הסבירות להיווצרות עיבוי קטנה יותר בעיקר בגלל שהם אינם קרים כמו הקירות החיצוניים בבית אבל בהחלט יכול להיווצר עיבוי גם בקירות פנימיים.

מתי מתרחש העיבוי?
תופעת העיבוי מתרחשת בעיקר בעונת החורף אולם באזורים הרריים בהם הטמפרטורה נמוכה יחסית העיבוי יכול להיווצר גם בעונות המעבר.
אוויר חם ולח (כתוצאה מחימום, בישול, מקלחות וכביסות) בא במגע עם קירות הבית הקרים ומתעבה מאדים לנוזל. התוצאה- עלייה באחוזי הלחות, התפתחות ריחות טחב ובמקרים שאינם מטופלים גם עובש.

מהם הסימנים של עיבוי בבית
הסימנים של עיבוי ולחות גבוהה בבית הם בעיקר ריח של טחב ותחושה של אוויר “עומד”, התפתחות סימני פטרת או ירוקת על הקירות וכמובן עובש שיכול להתפתח על קירות, רהיטים, בגדים ונעליים.
במקרים רבים נעשה ניסיון להילחם בעובש על ידי צביעת הקירות בצבע מיוחד דוחה עובש אולם פעולה זו אינה מטפלת בגורם לבעיה אלא רק במניעת העובש בקיר, כאשר הלחות גבוהה העובש יתפתח על רהיטים, דלתות, בגדים, נעליים ובמשטחים שונים בחדר.

הפתרון לעיבוי
הפתרון היעיל ביותר להפחתת הלחות הוא הצבת סופח לחות חשמלי שיבצע בקרה על רמת הלחות שבחדר אולם ניתן לבצע מספר פעולות על מנת להוריד את הלחות גם ללא סופח לחות:

אוורור- פתחו חלונות ואפשרו אוורור של החדר במיוחד בזמן בישול, לאחר מקלחות ובזמן תליית כביסה בחדר.
בחדרי מקלחת רצוי להתקין ונטה או מפוח שיסייעו לפנות אוויר לח מחדר המקלחת בזמן המקלחת וגם אחריה.
מזגן- הפעלת מזגן מייבשת את האוויר ומעניקה פתרון במקרים קלים יחסית בהם הלחות לא גבוהה בצורה משמעותית.

סופח לחות חשמלי
כאמור- סופח לחות חשמלי הוא הפתרון היעיל ביותר להורדה ובקרה על רמת הלחות בחדר. סופח לחות משנה את מצב הצבירה של האדים בחדר והופך אותם לנוזל.
כשמיכל האגירה במכשיר מתמלא המכשיר עוצר את פעולתו ויש לרוקן את המיכל על מנת שימשיך לקלוט את הלחות.

ניקוי העובש שכבר נוצר
שימו לב- במקרים שבהם כבר נוצר עובש על קירות, רהיטים או בגדים יש לפעול במקביל לייבוש החלל ולנקות את העובש שנוצר.
סופח לחות ימנע התפתחות עובש נוסף אך לא יסיר או ינקה עובש שכבר התפתח.