מדריך רכישה לקולט לחות
אם הבית שלכם מחניק ומריח מעובש, ומים מתעבים על חלונות זכוכית ומשטחים אחרים כנראה שיש לכם לחות גבוהה בבית.
מקלחת, תליית כביסה או בישול גורמים להעלאת הלחות באוויר החלל אשר יכול להיות בעייתי, במיוחד אם אתם גרים באזור בארץ שבו רמת הלחות גבוהה בו ממילא.
המדריך המקצועי הזה יסייע לכם ברכישת קולט הלחות המתאים ביותר עבור הבית שלכם כולל מידע על בעיות לחות ודרכי ההתמודדות עם לחות גבוהה.
לחות גבוהה יכולה להיות בעייתית גם בחורף וגם בקיץ. במהלך החורף, הסימן הראשון של לחות גבוהה הוא התעבות מים בחלק הפנימי של חלונות הבית אשר מעודדת התפתחות של עובש וטחב. אף על פי שזו אינה בעיה רצינית אותה התעבות יכולה להיווצר גם על קירות חיצוניים של הבית וליצור עובש, קילופי צבע, סדקים ולכלוך.
בקיץ לעומת זאת לחות גבוהה מדי גורמת לנו להרגיש אי נוחות גם בעור וגם בנשימה. בחדר לח מנגנון הקירור הטבעי שלנו שמקרר אותנו על ידי אידוי של לחות מפני העור מואט ואז אנו מרגישים “דביקים”. הדרך הזולה ביותר למדידת אחוזי הלחות בבית היא באמצעות מד טמפרטורה ולחות דיגיטלי שמחירו נע סביב 30 ₪.
לפעמים ניתן לפתור בעיות של לחות בבית על ידי התקנת מפוחים לפינוי אוויר לח ממקלחות ומטבחים אל מחוץ לבית. פעולות נוספות כגון התקנת צינור מייבש הכביסה כך שיפלוט אוויר מחוץ לבית, מקלחות קצרות יותר ואוורור הבית בזמן הבישול יכולות לעזור גם כן אולם אם ניסיתם חלק מהדרכים האלו וזה לא מספיק, הגיע הזמן לפתרון חשמלי אקטיבי.
בימי הקיץ החמים, כאשר אחוזי הלחות בבית עולים מעל טווח הנוחות הדרך הקלה ביותר להוריד את הלחות במהירות היא הפעלת מזגן. אם בחדר לא מותקן מזגן או אם מדובר ביחידת מרתף שם האוויר יותר קר, תזדקקו לקולט לחות חשמלי.
בחירת קולט הלחות הטוב ביותר
קולטי לחות הם פתרון קל ופרקטי להפחתת לחות גבוהה בבית. קולט לחות הוא מכשיר פשוט יחסית אשר מיועד להסיר עודפי לחות מהאוויר בבית וכך הופך את השהייה בבית לנעימה ובריאה יותר עבור דיירי הבית.
בעת רכישת קולט לחות ההחלטה הראשונה היא גודלו של הקולט. עבור בעיות משמעותיות ורב עונתיות של לחות גבוהה מומלץ לבחור מסיר לחות מרכזי אשר פועל עם מערכת המיזוג הביתית ופועלת להפחתת הלחות בבית כולו. אם מדובר בחדרים מסוימים בבית אשר סובלים מלחות גבוהה בחלק מעונות השנה כגון מרתפים או מחסנים תת קרקעיים אזי קולט לחות נייד יעשה את העבודה.
על מנת להבין איך קולט הלחות ביתי פועל מומלץ לקרוא את המדריך איך עובד סופח לחות שבאתר.
קולט לחות ביתי נייד
קולטי לחות ניידים הם המוצר הנפוץ ביותר להורדת לחות בבתים, מרתפים, חדרי ארונות, מחסנים ועוד. בעבר, קולט לחות היה מכשיר יקר מאד אולם עם התקדמות הטכנולוגיה הפכו להיות מכשירים אלו לזולים משמעותית ומשתלמים לרכישה כמעט לכל בית. אופן ההפעלה של קולט לחות ביתי הנו קל למדי ויכולת השינוע שלו מחדר אחד לאחר מקלים על הדרך בו ניתן להפחית את הלחות בסביבת המגורים.
גודל הקולט
בחרו קולט לחות בהתאם לגודל החדר שבו הוא הולך לפעול. יש למדוד את שטח החדר (מטר מרובע) ובשילוב עם אחוזי הלחות הקיימים ניתן יהיה לקבוע את גודל קולט הלחות הדרוש למשימה. יכולת הייבוש של קולט לחות נמדדת בכמה ליטרים יכול קולט הלחות לספוח מהאוויר בפרק זמן של 24 שעות.
על כל דגם של קולט לחות תצוין גם יכולת ספיחת הנוזלים ביממה (לדוגמה- 10 ליטר, 12 ליטר, 20 ליטר, 30 ליטר) ואתו גם המלצות היצרן לגבי שטח הכיסוי של המכשיר.
בגדול, תמיד רצוי לרכוש קולט לחות גדול יותר מאשר קטן יותר. קולט לחות קטן מדי עלול לפעול ברציפות מבלי להביא את אחוז הלחות לרמה אופטימלית. קולטי לחות בעלי קיבולת גדולה יותר יכולים גם לטפל ב”מחוללי לחות” שפועלים ביום יום בסביבת המגורים כגון מייבשי כביסה או מדיחי כלים אשר גורמים לעליית הלחות בבית.
בנוסף, אם אתם גרים באזור גאוגרפי לח- יהיה עדיף לרכוש קולט לחות בעל קיבולת גבוהה יותר מאשר הקיבולת המצוינת על ידי היצרן.
שליטה באחוזי הלחות
בחרו בקולט לחות בעל יכולת ניטור אוטומטית לאחוזי הלחות. טווח לחות יחסית אופטימלי לבית מגורים הוא 40% עד 50% בעונת הקיץ ובחורף בין 30% עד 50%. קולט לחות בעל מד לחות מובנה יוכל להציג את מדידת הלחות הנוכחית בחדר ויאפשר לכם לקבוע רמת לחות רצויה כאשר המכשיר יפעל בצורה אוטומטית להגיע לרמה זו.
אם בקולט הלחות אין מד לחות מובנה (בעיקר בקולטי לחות מהדור הישן) רצוי להציב מד טמפרטורה ולחות דיגיטלי ליד הקולט על מנת לנטר את אחוזי הלחות וכך תוכלו לדעת מתי להדליק או לכבות את המכשיר.
נפח מיכל האגירה
פרמטר אחד שיש להתחשב בו הוא נפח מיכל האגירה של קולט הלחות. בדרך כלל קולטי לחות ביתיים מגיעים עם מיכל אגירה בנפח 2 ליטרים- מיכל כזה מתמלא בדרך כלל תוך שלושה ימים בעבודה בסביבה לחה אולם בתנאי לחות גבוהים מאד התדירות יכולה לעלות ולהגיע גם מיכל מלא תוך כמה שעות בלבד.
קחו בחשבון שאם תרצו מיכל אגירה גדול יותר תיאלצו לרכוש קולט לחות גדול יותר שמן הסתם גם יהיה יקר יותר אולם ישנו פתרון לנפח המיכל והוא חיבור צינורית ניקוז, כמעט לכל הדגמים הקיימים כיום בשוק ישנה אפשרות לחיבור צינור ניקוז וכך אתם מבטלים את מיכל האגירה ומנקזים את המים שמייצר הקולט ישר את בור ניקוז או ביוב.
שימו לב שעם חיבור צינורית ניקוז הקולט מאבד את יכולת הניוד שלו מחדר לחדר ועליו להיות במקום אחד- ליד חור הניקוז.
הפעלה שקטה
רעש יכול להיות מטרד במיוחד בלילה כאשר קולט הלחות נמצא קרוב או בתוך חדר השינה. למרות שרוב קולטי הלחות מגיעים בשתי מהירויות- כאשר הנמוכה מתאימה יותר לפעולה שקטה יותר רצוי להגיע אל החנות ולשמוע את הקולט בפעולה לפני ביצוע הרכישה.
ניידות
וודאו כי הדגם שאתם רוצים לרכוש מגיע עם גלגלים בתחתית המכשיר כך שתוכלו להעביר אותו מחדר לחדר בקלות. גם כבל חשמל ארוך יאפשר למקם את הקולט בכל מקום בחדר בצורה נוחה.
כיבוי אוטומטי
מנגנון למניעת הצפה יגרום לקולט להפסיק את פעולתו כאשר מיכל האגירה מתמלא. בחלק מדגמי הקולטים קיימת גם נורת חיווי כאשר המיכל מלא או בחיווי קולי (צפצוף) המושמע במקביל להפסקת פעולת הקולט.
פילטר ניתן לשטיפה
ברוב קולטי הלחות הביתיים קיים פילטר אשר מגן על סלילי הקירור שמכשיר מלכלוך ואבק. וודאו כי בדגם שאתם רוצים לרכוש יש את האופציה להסיר ולשטוף את הפילטר בקלות.
את פעולת השטיפה יש לבצע אחת לשבועיים על מנת לשמור על תקינות הקולט לאורך שנים.