שאלות ותשובות נפוצות בנושא סופח לחות
סופח לחות הוא פתרון נהדר לטיפול באוויר ולהסרת לחות עודפת בסביבת המגורים, כך ניתן גם למנוע ולהגן מפני עובש מזיק.
אם אתם רק בתחילת החיפוש של מכשיר סופח לחות להפחתת הלחות שמתאים לכם כנראה שיש לכם גם שאלות שרצוי שתדעו את התשובות עליהן לפני הרכישה- עיינו ברשימה שלנו עם השאלות הנפוצות ביותר על מסיר לחות לבית, למחסן, למרתף, לעליית הגג ועוד.
מה בדיוק עושה סופח לחות?
כמה פעמים שמעת את החזאי אומר “זו לא הטמפרטורה הגבוהה אלא אחוזי הלחות הגבוהים שיגרמו לטמפרטורה להרגיש גבוהה יותר ולגרום לאי נוחות”? כמו שלחות גבוהה גורמת לנו להרגיש שהטמפרטורה גבוהה יותר כך גם בבית- סביבת מגורים לחה תגרום לתחושת מציקה של “אוויר עומד” וריח של טחב.
ייתכן שיש לכם בעיית לחות אם אתם שמים לב ל-
* עיבוי על חלונות חיצוניים בבית.
* כתמים של רטיבות על קירות ותקרות בבית.
* הופעת עובש במקומות שונים בבית.
* ריח של טחב.
התעלמות מתופעות אלו עלולה לגרום לנזק מבני לבית שלכם ואף לפגיעה בבני הבית בצורת אלרגיות, בעיות נשימה ובעיות בריאותיות אחרות.
מסיר לחות יכול ולתקן את בעיית הלחות הגבוהה. מכשירים אלו נועדו למשוך אליהם אוויר לח, יבש וטחוב, לקרר אותו מיד על מנת לעבות את הלחות ולהחזיר את האוויר כשהוא יבש חזרה אל תוך סביבת המגורים על ידי מאוורר פנימי.
סופחי לחות ממוקמים לעתים קרובות באזורים בהם נפוצה לחות גבוהה:
* מרתפים.
* מטבחים.
* חדרי שינה.
* חדרי אמבטיה.
* מכוני ספא או בריכות מקורות.
* מחסנים.
לאן הולכים המים שהסופח מייצר?
הלחות שנאספת בתוך סופח הלחות נאגרת בצורת מים במיכל אגירה ייעודי בתוך המכשיר וישנן מספר דרכים לרוקן אותו:
- ריקון ידני של מיכל האגירה כשזה מתמלא.
- חיבור צינור ניקוז קבוע לנקודת ניקוז בסמוך לסופח הלחות על ידי כוח כבידה.
במקרים בהם לא ניתן לחבר ניקוז קבוע על ידי כוח כבידה יש צורך בשימוש במשאבה על מנת לפנות את המים לנקודת ניקוז גבוהה יותר.
האם סופח לחות יכול להקל על תסמיני אלרגיה?
מעוררי אלרגיה משגשגים בסביבה לחה. לחות גבוהה מדי בסביבת המגורים מהווה קרקע נוחה להתפתחות עובש, טחב וגם קרדית אבק וחיידקים. כל אלו יכולים לעורר אלרגיות, לגרות את העיניים, את העור וגם קשיי נשימה ותסמיני אי נוחות נוספים. באמצעות השימוש בסופח לחות להורדת הלחות העודפת ניתן ליצור סביבת מגורים בריאה יותר ולהפחית את התפתחות מעוררי האלרגיה.
מהי רמת הלחות האידאלית לחלל המגורים?
הדרך הנכונה ביותר למדוד לחות בחלל היא במדידת אחוז לחות יחסית. לחות יחסית היא כמות אדי המים שהאוויר יכול “להחזיק” ביחס לכמות המקסימום של אדי המים אותם יכול “להחזיק” בטמפרטורה מסוימת (נקרא גם רוויה או 100% לחות יחסית).
עבור רוב סביבות המגורים רמת הלחות האידאלית היא 45%-55%. רמות לחות גבוהות יותר ייצרו סביבת נוחה להתפתחות נבגי עובש, קרדית האבק, חיידקים ואף חיידקים מזיקים נוספים. מעבר לכך ישנו גם ההיבט האסתטי- קירות ותקרות המוכתמים מנזקי עובש, קילופי קירות ועוד.
מאידך, רמת לחות יחסית הנמוכה מ- 30% עלולה להיות מזיקה גם כן ולגרום לעור מגורה, קשיי נשימה וגם בהיבט האסתטי- לסדקים העלולים להופיע בתקרה ולנזק לרצפות פרקט.
על מנת לנטר בצורה המיטבית את רמת הלחות בבית מומלץ להיעזר בהיגרומטר- מד לחות. בשוק קיימים מגוון של מכשירים למדידת לחות, אנלוגים ודיגיטלים.
מומלץ לרכוש מד משולב למדידת טמפרטורה ולחות וכך לנטר גם את הטמפרטורה בחדר.
איך אוכל לבחור את הסופח המתאים לבעיית הלחות שלי?
בשוק קיימים מגוון סופחי לחות במחירים שונים אשר תלויים בעיקר בהספק המכשיר, היצרן, ארץ הייצור, עיצוב ועוד.
הספק
דרך אחת להתחיל היא להבין כמה לחות אנחנו רוצים להוריד ומהו גודל החלל. בגדול, ניתן לחלק סופחי לחות לארבע קטגוריות המבוססות על הספק:
הספק קטן– סופחי לחות בקטגוריה זו יוכלו לספוח בסביבות 10 ליטרים של מים בפרק זמן של 24 שעות. יתאימו בעיקר לחדרים קטנים, לחדרי ארונות ולמקרים בהם רמת הלחות אינה גבוהה בצורה קיצונית.
הספק בינוני– סופחי לחות בקטגוריה זו יוכלו לספוח בסביבות 20 ליטרים של מים בפרק זמן של 24 שעות. סופחים בקטגוריה זו יתאימו לחדרי מגורים בהם רמת הלחות בינונית ואינה גבוהה בצורה קיצונית או לחלופין לחדרים קטנים בעלי תנאי לחות קיצוניים לדוגמה חדרי מכונות בעלי מכשור המייצר אדים או חדרים הזקוקים לשיקום נזקים לאחר רטיבות בקירות או בתקרת המבנה.
הספק גבוה– הסופחים בקטגוריה זו כבר חזקים יותר ובעלי יכולת ספיחה של 30 ליטרים ומעלה בפרק זמן של 24 שעות. סופחים אלו יתאימו לחללים גדולים (עד 70 מ”ר) ויוכלו להוריד את הלחות גם בדירה שלמה.
סופחים בהספק תעשייתי– הסופחים בקטגוריית התעשייתי מסוגלים לספוח סביבות 100 ליטרים של מים בפרק זמן של 24 שעות. סופחים בקטגוריה זו משמשים לרוב לתעשייה ויתאימו לעבודה מאומצת על מנת להורית לחות בחדרים גדולים במיוחד.
סוג החדר בו יפעל הסופח
הספק הסופח אינו הפרמטר היחידי בו יש להתחשב בבחירת סופח לחלל וישנם מקרים מיוחדים בהם רצוי להיוועץ באיש מקצוע על מנת לקבל פתרון נכון להורדת הלחות, לדוגמה:
- בריכות מקורות- שם ישנו צורך בהורדת הלחות גם לצורכי נוחות וגם למניעת נזק במבנה.
- שיקום נזקי רטיבות- במקרה זה נדרש סופח עצמתי לפרק זמן קצר יחסית (לרוב למשך כמה שבועות) על מנת לתקן נזקי נזילות ורטיבות.
אילו תכונות צריך לחפש בבחירת סופח לחות?
- שטח הכיסוי של הסופח- יש לוודא כי הספק הסופח מתאים לגודל החדר שלכם.
- פאנל תצוגה ברור- רצוי לרכוש סופח עם לוח הפעלה בעל כפתורים ותצוגה מוארת וברורה.
- הפסקה אוטומטית של הסופח- ודאו כי במכשיר קיימת אופציית כיבוי אוטומטי כאשר מיכל האגירה מתמלא.
- ניידו- מומלץ לרכוש סופח לחות עם גלגלים בבסיסו, על מנת לשנע בקלות מאזור לאזור בבית.
- אפשרות לחיבור ניקוז קבוע- וודאו כי קיימת אופציה לחיבור צינורית ניקוז קבועה לסופח.
- עיצוב- במקרה והסופח עתיד לפעול בחדר כמו סלון או חדר אורחים רצוי לבחור דגם אסתטי ומעוצב שיתאים למראה החדר.
איפה למקם את הסופח?
המיקום הנכון להצבת הסופח הוא גורם חשוב להשגת ביצועים טובים. חשוב למקם את הסופח קרוב ככל האפשר לגורם הלחות. אם מדובר במקלחת לדוגמה, רצוי להציב את הסופח קרוב לדלת האמבטיה ואם ניתן לעשות זאת באופן בטוח אז גם להכניס את הסופח אל תוך המקלחת ולהפעילו בזמן מקלחת כאשר נוצרים המון אדים.
בנוסף, מומלץ למקם את הסופח בקרבת האזור בו נראים נזקים כתוצאה מלחות- הופעת עובש בקיר/תקרה או ליד חלון בו ישנה התעבות של מים. באזורים אלו, סביר להניח מצטבר אוויר לח בכמות גבוהה הגורם לנזק.
כמה רעש מייצר סופח לחות?
בסופחי לחות פועל מאוורר שתפקידו למשוך אוויר מתוך החלל ולדחוף אותו חזרה לחדר כשהוא יבש מלחות. ככל שפעולת המאוורר חזקה יותר כך גם רמת הרעש שהוא מייצר. בנוסף- סופחי לחות פועלים על ידי מדחס אשר מייצר מעט יותר רעש ממאוורר, לכן כאשר המדחס פועל יש לצפות לעוצמת רעש גבוהה יותר.
למרבה המזל, רוב סופחי הלחות החדשים הקיימים בשוק שקטים משמעותית מדגמים ישנים ולמעשה מייצרים יותר “רעש לבן”. אם רעש הוא גורם מכריע עבורכם גשו לחנות ובקשו להפעיל את הסופח. אחרי שתשמעו את הסופח בזמן פעולה תוכלו לקבל החלטה מושכלת יותר.
לצורך השוואה לסופח לחות קטן המייצר 40 דציבל:
– רמת הרעש משיחה רגילה היא 60 דציבל.
– רמת הרעש ממדיח כלים היא 70 דציבל.
– רמת הרעש ממקרר ביתי היא 50 דציבל.
כמה זמן אמור להחזיק סופח לחות?
אורך חיים ממוצע של סופח לחות הוא כשמונה שנים. הערכה זו מבוססת על נתונים שנאספו באמצעות סקרים של יצרנים, איגודי סחר וחוקרים. מניסיון שלנו, אורך חיי סופח לחות ביתי אשר פעל בתנאים סבירים נמשך כחמש שנים בממוצע.
תוחלת החיים של סופח הלחות מבוססת על כמות השימוש וגם על תחזוקת המכשיר. סופח בהספק נמוך שהופעל בחלל גדול יגרום לסופח לפעול זמן רב יותר על שיגיע לאחוז הלחות הרצוי.
לגבי תחזוקת המכשיר- מומלץ להימנע מלכסות את פתחי כניסת ויציאת האוויר של הסופח (לדוגמה- אם פתח כניסת האוויר הוא בגב המכשיר אז להקפיד לא להצמידו לקיר) ולזכור לנקות את הפילטר של כניסת האוויר אחת לשבועיים (או באופן תדיר יותר אם מדובר בהפעלה אינטנסיבית יותר של המכשיר).
הפעלתי את הקולט במשך כמה שעות אבל הוא עדיין מציג 70% לחות
דבר ראשון חשוב להבין מה הגורם ללחות הגבוהה. אם מדובר בנזילה שגרמה לרטיבות בקיר אז יידרש זמן ארוך יותר לייבש את המים וכך גם במקרה של הצפת פרקט, רהיטים, טקסטיל ושטיחים.
אם לא מדובר בנזק מנזילה אלא לחות שמקורה באוורור לא תקין חשוב לסגור חלונות ודלתות בחדר המדובר ורק אז לתת לקולט הלחות לפעול. כאשר החלל יהיה תחום וסגור יהיה קל יותר לקולט להוריד את אחוזי הלחות. מה שייתן אינדיקציה אם הקולט מבצע את העבודה הוא צבירת מים במיכל האגירה.